Bezbednost dece u kupatilu

Kada kažemo kupatilo, asociacija nam je osveženje i opuštanje, ali pored toga kupatilo može biti mesto potencijalnih opasnosti, posebno kada govorimo o najmlađima. Deca vođena znatiželjom često sebe izlože opasnosti koje nisu svesni u datom trenutku. 
Svetska izstraživanja pokazala su da se najveći broj povreda kod dece mlađe od 7 godina dogodi baš u kupatilu. Povrede usled klizanja, opokotine od vrele vode, povrede nastale od oštrih ivica i trovanje hemikalijama , samo su neke od opasnosti zbog kojih roditelji strepe.
Zato je jako važno preduzeti mere koje će najmlađima obezbediti sigurnost.

Stop klizanju, postavi prostirku!

Kod odabira prostirke za kadu najbolje je izabrati silikonsku ili gumenu prostirku ,izražene teksture. Takođe, danas se na tržištu mogu pronaći prostirke koje na poleđini imaju vakum koji čvrsto prijanja za kadu. Proverite da li je prostirka testirana i sertifikovana, jer bezbednost je na prvom mestu. Pored bezbedonosnih kriterijuma, potrebno je zadovoljiti I estetske, tako da mališanima možete obezbediti prostirku u omiljenoj boji i dezenu koji vole.

Takođe, neophodno je odrediti dimenzije kade. Prostirka treba da prekrije veći deo kade, ali ne i da blokira odvod. Kako bi ispoštovali i higijenski aspekt kupatila ,najbolje je izabrati prostirku koja se lako pere i brzo suši, jer se na taj način može izbeći nastanak bakterija.

Ukoliko želite da deci obezbedite dodatnu bezbednost, rešenje je ugradnja ručke ,,odnosno držača ,na zid ,koji će deci omogućiti veću stabilnost prilikom ulaska i izlaska iz kade ili tuš kabine.

Preventiva

Kada razmišljamo o uređenju kupatila , akcenat uglavnom stavljamo na estetiku i funkcionalnost, dok nam je bezbednost u drugom planu. Ipak, pored povreda nastalih usled pada od klizanja, česte povrede nastaju kao posledica oštrih ivica. Ivice ormarića, kao i uglovi sanitarije samo su neki od potencijalnih rizika. Pravilne smernice prilikom odabira nameštaja dosta će vam olakšati. 

Odabir nameštaja oborenih ivica , kao i sanitarija meke linije ,pored toga što umanjuje mogućnost povređivanja, doprineće i elegantnijem izgledu vašeg kupatila.

Hemikalije

Još jedan od rizika koji nosi kupatilo su hemikalije i sredstva za održavanje higijene. Nepravilno skladištenje, posebno u domovima gde ima male dece i kućnih ljubimaca, može dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje, zato je od velike važnosti skladištiti ih u ormarićima koji se zaključavaju ili na visokim policama. Nakon svake upotrebe proizvoda , proverite da li je ambalaža dobro zatvorena,kako bi se izbeglo prosipanje. Takođe , preporuka je čuvati sredstva na suvom mestu ,bez izlaganja visokim temperaturama.

Iz naše ponude izdvajamo ormariće sa skladištnim prostorom, kojim možete dopuniti nameštaj u vašem kupatilu i na taj način obezbediti sebi bezbedno mesto za čuvanje hemikalija.

Zaključak

Bezbednost dece u kupatilu ne bi trebalo biti prepuštena slučaju. Uz pravilne mere predostrožnosti i stalnu pažnju, možete stvoriti sigurno i prijatno okruženje za vašu decu. Ne zaboravite da su mališani radoznali i da je vaša uloga da ih naučite kako da budu bezbedni dok istražuju svet oko sebe.
Aqua Promet ponuda zadovoljava sve kriterijume bezbednosti .
Ulažite u sigurnost i uživajte u zajedničkim trenucima!